Промените в Наредбата за контролните точки предвиждат по-тежки наказания за нарушителите

По-тежки наказания за водачите на пътя, ако нарушат закона. Промените в Наредбата за контролните точки бяха обнародвани в Държавен вестник и влизат в сила от вторник.

Общият брой контролни точки на шофьорите остава 39. Но те вече могат много по-бързо да се стопят до нула, ако не се спазват правилата.

И така, от вторник, за отказ на проверка с дрегер или тест за наркотици, на водача ще се отнемат не 12, а 15 точки. Повторните нарушения след употреба на алкохол пък ще водят до загуба на 20 точки в сравнение с досегашните 15.

Тенчо Тенев: В охраната на границата липсват качествени хора

За превишаване на скоростта с над 50 километра в населено място ще се отнемат 18 точки. Или с шест повече отколкото в момента. Неправилното изпреварване ще означава загуба на 13 точки, а движението в насрещното – 10.

И още – ако шофьорът кара в аварийната лента или управлява неизправен автомобил ще губи 10 пункта. 8 точки ще се отнемат, ако водачът говори по телефона, без да използва хендсфри. Утре се очаква брифинг по темата на “Пътна полиция”. А според експерти, нарушенията на пътя и тежките произшествия много често са свързани с възрастта на водачите.

„Най-много убити при пътнотранспортни произшествия имаме от 18 до 24 години. Млади хора. 10 процента от всички водачи. От 18 до 24 години и то мъже. Разликата в смъртните случаи при жените и при мъжете, при жените е два пъти по-малка, отколкото при мъжете. Жените са по-внимателни, когато карат автомобилите, карат по-бавно и не толкова бързо“, каза бившият шеф на КАТ - София Тенчо Тенев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.