Конференцията събира 250 участници

Делегатите на започващата европейска газова конференция във Виена бяха посрещнати с протести на активисти, които обвиняват участниците, че печелят от войната в Украйна и инфлацията. Конференцията събира 250 участници, начело с вицепрезидента на базирана в Норвегия енергийна компания „Екинов”, президентът на френската „Тотал”, представители на „Осака газ” от Япония, „Ватенфол” от Швеция и RWE от Германия.

Целта на срещата е обсъждане на дългосрочната роля на природния газ в Европа и неговата позиция в прехода към нулева въглеродна неутралност. Именно това е целта и на някои от страните в ЕС - газът да получи статут на преходно гориво, така че да може да продължи да се използва още време и да помогне да декарбонизацията. Другият вариант е ядрената енергия, която пък се подкрепя от страни като Франция и България.

България ще иска подкрепа през европейски фонд в опит за газови компенсации

Темата стана още по-важна след разпада на европейско-руските газови отношения и нуждата да се осигурят допълнителни доставки до енергоемката европейска индустрия. Именно Норвегия стана една от страните, които успяха да заменят Русия с увеличаване на добива и допълнителни доставки. Другият основен играч в доставките до Европа станаха САЩ.

Протестиращите пред централата във Виена обаче твърдят, че газът трябва да отпадне от европейските миксове, защото чрез продължаващото му използване континентът ще изпусне целта за намаляване на температурата на Земята с 1,5 градуса и дори ще се стигне до покачването ѝ с 2 до 5 градуса.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.