Бомбени заплахи са отправени за училища в пет области

Нова вълна от заплахи за бомби в стотици училища у нас вдигна на крак службите и наложи евакуация на хиляди деца. Имейли с предупреждения за взривни устройства получиха училища в София, Сливен, Варна, Бургас и Плевен. Днес заплаха имаше и за Университета за национално и световно стопанство. По данни на МВР сигналите са общо 102. Реална опасност няма, успокояват от службите.

Имейли със заплахи за бомби са получени в училища в София, Бургас и Варна (СНИМКА)

Вече повече от 24 часа продължава атаката с фалшиви бомбени сигнали към различни учебни заведения. Част от ръководствата им решиха незабавно да евакуират учениците и да затворят врати до четвъртък.

Полицията обаче вече разполага със следа. „Имаме насоки за евентуално лице, съпричастно към тези мейли, което е извън територията на страната”, коментира главният секретар на МВР гл. комисар Петър Тодоров.

Вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че се работи с партньорските служби и че най-вероятно става въпрос за хибридна атака, в която участие има и Русия.

Последва реакция от Руското посолство. Оттам определят заплахите като „гнусни” и допълват: „Категорично отхвърляме всякакви необосновани обвинения към страната ни в извършване на подобни информационни атаки”.

Още сутринта в столичното 22-ро училище сигнал за бомба по телефона принуждава ръководството да вземе крути мерки, въпреки уверенията, че взривно устройство няма. „Не мога да рискувам живота и здравето, въпреки уверенията на киберспециалисти и на полицията. Аз абсолютно им вярвам”, обясни директорът на училището Елена Кърпачева.

Сигнал за бомба и в университет в София

Малко след 15 ч. се наложи евакуация на част от учебните заведения в столичния „Лозенец”. Причина за това отново е заплашителен имейл, но изпратен до полицията, разказват от 107 училище. „Този, който го е причинил това, заслужава по-сериозно наказание от предвиденото”, категоричен е Боби Борисов - родител на дете в четвърти клас.

Над 1000 ученици е трябвало да бъдат евакуирани и в Сливен след получаването на заплашителен мейл. „Съобщението съдържа информация, че на територията на общината, във всички училища, има поставени самоделни взривни устройства, които скоро ще бъдат активирани”, каза кметът на града Стефан Радев.

Всички училища в Сливен бяха запечатани и претърсени от службите на реда, а децата евакуирани. „Отвратителна проява на този, който е направил този саботаж. Надявам се да бъде разкрит и най-строго наказан”, допълни градоначалникът.


Освен учебни заведения атакуван беше и УНСС в София, където прекъснаха обучението и затвориха сградата. На място в университета пристигнаха десетки полицаи, за да проверят периметъра.

„Имаме учебни занятия сигурно с 300 групи, 10 000 души не могат да си вземат учебните занятия”, посочи ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

„Притесних се, защото няма как да знаем истина ли е, или не. При такива ситуации трябва да се реагира бързо”, смята студентката Анна-Мария.

Решението как да се реагира сега стои в ръцете на директорите и учителите, смята директорът на 51 СУ Асен Александров. Затова настоява държавата да разпише ясни правила. „Какво би се случило, ако родителят започне да съди училището, че ги е евакуирало, на базата на какъв закон?”, попита Александров.

„Правото на преценка е предоставено на директора. Ние разбираме, че директорите са притеснени от ситуацията, но затова те работят с методическата помощ на съответните служби от МВР, за да преценят реалността на съответната заплаха”, коментира министърът на образованието проф. Сашо Пенов.

Все пак, вътрешният министър разпореди да се направят изменения, за да не се налага евакуация на всяко училище или университет. „До дни ще имаме промяна в протокола, така че да се преценява кога е налице реална заплаха и не е необходимо да се евакуират училища, летища и други ключови обекти”, поясни Демерджиев.

На изборите в неделя евакуация ще има само след решение на МВР и при наличието на доказателства.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.