Корабът е натоварен с над 5000 заглавия на различни езици

Най-големият плаващ книжен панаир в света акостира на иракския бряг. Корабът, натоварен с над 5000 заглавия на различни езици, беше посрещнат от стотици любители на книгите в град Басра.

Мисията на гигантската плаваща книжарница е да насърчава четенето и културния обмен в различните държави. На всяко пристанище корабът остава по няколко седмици. Средно един милион хора посещават плаващата библиотека всяка година, а голяма част от екипа работи безвъзмездно.

„Това е семейна книжарница. Предлагаме всякакви четива – от книжки за най-малките деца, до такива, посветени на различни хобита, а също и готварски книги, пътеводители, спортни четива и други подобни. В момента посещаваме основно арабски държави. В Джибути, макар че страната е доста малка, хората купиха много от книгите ни. Също и в Йордания. Изданията на арабски вече са изчерпани, но за щастие ще заредим още тук, в Ирак”, сподели координаторът на плаващия книжен панаир Роналд Лапин.

Корабът временно е в Ирак и няма да остане за дълго, каза собственикът на книжарница и поет Алаа Надем. „Ще се опитам да се възползвам от времето му тук и да взема някои заглавия, които са нужни за моите читатели. Ще взема книги от тук и ще ги занеса в моята книжарница”, призна той.  

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.