На предстоящите срещи в ЕК ще настояваме за допълнителни мерки, заяви земеделският министър

Нереализираната продукция е с половин милион тона повече, а реколтата  - с 1,5 млн. тона по-малко от миналогодишната. Време е да търсим генерални решения на ниво Европейски съюз. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев на протеста на зърнопроизводителите.

Зърнопроизводители излязоха на протест, блокираха ключови локации в страната

Той заяви, че има големи количества зърно в България, които все още не са продадени. "20 пъти е бил увеличен вносът на слънчоглед. Чакаме и нова реколта. От Украйна влизат и сухо мляко, яйца, плодове и зеленчуци. Има частични плащания, но нито една субсидия не може да замести приходите. Утре ще се срещнем с представители на земеделските производители.  Ще чуем исканията, ще предлагаме допълнителни мерки, свързани с европейското законодателство. Ще искаме да има коридори, които реално да съществуват, а не да са за сметка на земеделските производители. Ясно да се чуе, че държавите, които са по-близо до Украйна, плащат много по-висока цена. Притеснени сме, че едната реколта ще се застъпи с другата - затова искаме мерки, които да не са само парични", заяви той. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.