Това заяви търският президент на съвместна пресконференция с унгарския си колега

Турция заяви, че е готова да окаже съдействие на Унгария за доставка на природен газ по Трансанадолския газопровод (TANAP), съобщи БГНЕС.

"Ние (Турция), заедно с Азербайджан, сме готови да предоставим всички средства за подкрепа при доставката на природен газ за Унгария по TANAP", заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган на съвместна пресконференция с унгарския си колега Каталин Новак в президентския комплекс в столицата Анкара.

Ердоган: На 27 април зареждаме ядрено гориво в първата АЕЦ в Турция

Приветствайки дългогодишните връзки между двете страни, Ердоган заяви, че "помощта", която Унгария е оказала на Турция след двойните опустошителни земетресения през февруари, е "солиден пример" за тези силни отношения.

"На срещите, които проведохме днес, обсъдихме различни аспекти на турско-унгарските отношения", добави той.

Турският президент заяви също така, че страната му очаква Унгария "все повече да продължава да подкрепя постигането на напредък в положителния дневен ред в отношенията между Турция и ЕС".

Oпозицията иска отстраняване на Ердоган от битката за президентския пост

Запитан за войната на Русия в Украйна, президентът Ердоган заяви, че Анкара иска да накара Москва и Киев да започнат преговори и "да сложат край на войната с мир на масата".

От своя страна президентът Новак приветства ролята на Турция в инициативата "Черноморско зърно" и призова за незабавно прекратяване на огъня между Русия и Украйна.

Освен това тя отбеляза, че Турция е "незаменима за енергийната сигурност на Унгария" и отбеляза, че страната ѝ се нуждае от "Турски поток".

Новак припомни и ролята на Турция в борбата с нелегалната миграция, като заяви, че страната има ключово значение за предотвратяването ѝ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.