Тя ще придружи френския президент Еманюел Макрон в Пекин следващата седмица

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен предупреди Китай, че подходът му към руската война в Украйна ще определи връзките, но заяви, че Европа не се стреми да се "отдели" от Пекин.

Фон дер Лайен ще придружи френския президент Еманюел Макрон в Пекин следващата седмица, когато лидерите на ЕС ще установят контакт с китайския лидер Си Дзинпин.

Посещението - и още едно на испанския министър-председател Педро Санчес, което започва днес - идва, след като Си демонстрира солидарност с руския президент Владимир Путин в Москва миналата седмица, съобщава АФП.

„Президентът Си далеч не се е дистанцирал от жестоката и незаконна инвазия в Украйна, а поддържа "безгранично приятелство" с Русия на Путин", заяви Фон дер Лайен по време на реч.

Китай се опита да се позиционира като неутрален посредник и представи свой мирен план, който да помогне за прекратяване на бойните действия.

След опустошителните земетресения: ЕК отпуска 1 млрд. евро за Турция

Но той отказа да осъди войната на Москва, а Западът отправи предупреждения срещу всякакви потенциални стъпки за изпращане на оръжия на Русия.

Фон дер Лайен заяви, че всеки "жизнеспособен" мирен план трябва да бъде при условията на Украйна и не трябва да укрепва хватката на Кремъл върху завзетите от него територии.

"Трябва да бъдем откровени по този въпрос. Това как Китай ще продължи да реагира на войната на Путин ще бъде определящ фактор за отношенията между ЕС и Китай занапред", каза тя.

ЕС се опитва да определи собствения си подход към Пекин, тъй като Съединените щати настояват европейските им съюзници да се присъединят към по-твърдата им позиция срещу Китай.

По-големите икономически сили в Европа като Франция и Германия се стремят да не прекъсват бизнес връзките си, докато по-ястребово настроените източни членки настояват за по-твърда позиция.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

 
Източник: БГНЕС