От днес има и разписани правила за това как да се реагира при терористична опасност

В опит да спасят учебния процес заради бомбените заплахи училищата намериха алтернатива - част от учениците учиха в парка, а други - онлайн. Учебният ден за децата от трети клас на столичното 107-о училище започна в музея „Земята и хората”. Така, след три дни раздяла, те се събраха отново.

„Това си беше една „бомбена ваканция”. Беше хубаво, но малко скучно, защото не бях с приятелите си”, сподели ученикът Теодор.

„Децата имат нужда да бъдат заедно. Опитваме се да обясним ситуацията по един по-лек начин”, каза началният учител Румена Маринова.

Освен в музея, децата от първи до трети клас имаха шанса да играят в парка. По-големите продължиха онлайн. Правилата не позволяват всички да учат от разстояние.

Със SMS до учител и обаждане на 112: Защо ученици сигнализираха за бомби в Нова Загора и Сливен

От днес има и разписани правила за това как да се реагира при терористична опасност. По сегашния регламент - директорите сами трябваше да правят преценка на ситуацията.

„Важно е да има правила, за да може всички да действаме по един и същи начин и да е по-спокойно”, обясни зам.-директорът по стопанска дейност в 107. СУ Полян Методиев.

Десетки сигнали за бомби в училища в няколко области (ВИДЕО+СНИМКИ)

Тази сутрин вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев одобри новите правила при заплаха за задействане на взривно устройство. Според тях - полицията и службите за сигурност ще преценят да затвори или не училище при сигнал за бомба.

„От следващата седмица ви уверявам, че няма да се стига до освобождаване на ученици. Ще се възстановят нормалните процеси на работа. Всяка една сграда би трябвало да бъде в такава ситуация. Не се касае за реални заплахи, нямаме данни за реална опасност, от поставяне или задействане на взривни устройства”, обясни Демерджиев.

До края на месец май се очаква да бъде актуализиран Националния план за противодействие на тероризма.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.