На Острова обещават, че вотът в неделя в секциите там ще бъде гарантиран

Преди 5 години във Великобритания се разигра аналогична ситуация като тази у нас сега. Около 400 английски училища и колежи получиха имейли, че има заложени бомби в сградите им. Какво направи полицията тогава?

През 2018 г. Островът е обхванат от масови предупреждения за взривни устройства в учебни заведения. Те се отправят чрез имейли. Полицията прави светкавична проверка и открива, че вероятно идват от САЩ. Преценява, че не представляват да реална опасност и съветва учебните заведения да продължат работят.

Заради бомбените заплахи: Уроци в парка и онлайн обучение (ВИДЕО)

Тъй като заплахите за бомби стават все по-чести, британското правителство публикува и специални съвети на сайта си как да се действа в такива случаи. Освен стандартните препоръки да се сигнализира веднага в полицията, да не се препращат или затварят получените електронни заплахи, има и съвет да се избягва разкриването на подробности от тях пред медиите без консултация с полицията, защото целта на подателите им може да е точно всяване на паника сред обществото.

От българското посолство в Лондон казаха, че повечето от 118-те избирателни секции, които ще бъдат разкрити във Великобритания в неделя, са в хотели или обществени сгради със собствена охрана. Само няколко са в учебни заведения, но и за тях нямат притеснения, тъй като са в райони с развита улична система за видеонаблюдение, която позволява много бързо на английската полиция да направи анализ дали в тях през последните дни са влизали подозрителни хора, които да са поставили взривно вещество. Надеждите са, че изборният ден там ще протече нормално, както винаги досега.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.