Какво ще реши НС е отделен въпрос, категоричен е икономистът

Няма такава длъжност „временно изпълняващ длъжността министър”. Това се отнася и до премиера. Има премиер и правителство, които законово поемат всички отговорности по управлението на страната. Включително отговорността за формирането на бюджет. Ако и сега партиите не се разберат, държавата без бюджет ли ще остане? Задължение на кабинета е да подготви и да внесе предложение за бюджет. А дали НС ще го приеме или не е отделен въпрос.

Това заяви в „Интервюто в Новините на NOVA“ икономистът от Института за икономически изследвания към БАН и бивш член на УС на БНБ проф. Гарабед Минасян, коментирайки въпроса ще има ли нов бюджет до края на месеца.

По думите му, ако няма приет бюджет, то по закон за всеки следващ месец да се изразходва една дванайсета част от последни. „Ситуацията обаче се променя. Числата са различни. Трябва да се вземат предвид тези неща”, подчерта професорът.

„Правителството може да е служебно, но то е кабинет на Република България. Той трябва да си върши работата. И евентуално НС да приеме бюджета, независимо дали има редовно правителство. Ако има редовен кабинет и той прецени, че нещата в бюджета не са така, както те си го представят, тогава може да ги актуализира”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.