Проверките са по искане на прокуратурата

По искане на прокуратурата бяха взети ядки от един от участъците на АМ "Хемус" - от София до Яна. Резултатите са сходни на това, което бях намирал и преди - дебелината на асфалта е между 20 и 24 см при изискуеми по проект 28 см. Започва разследване и ще се търси наказателна отговорност. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков в ефира на предаването "Твоят ден" по NOVA NEWS.

По думите му проверки са направени и на пътя от Сливница до кръговото кръстовище в Банкя. "Там асфалтът по проект е 22 см, а релано е 17-18 см. Георадар направи тест и на Северната скоростна тангента, а резултатите се очаква да излязат до седмица - две. Строителят и надзорът трябва да носят отговорност. Държавата като възложител - също. Очевидно ще трябва да се направят основни ремонти", обясни Шишков. 

Според него подробният устройствен план за остатъка на Южната дъга на Околовръстния път е одобрен. А преди две седмици е приет и този за ЛОТ 9 на АМ "Хемус". "Всяка седмица отваряме перспективи за развитие на важни инфраструктурни обекти", посочи Шишков. 

Регионалният министър инспектира последния участък от АМ "Европа"

Той сподели, че е свикнал да работи под напрежение и не отрече, че би приел ново назначение в евентуален трети служебен кабинет.

"Анализът на състоянието на пътищата не е бил с цел политическа употреба, но резултатите доведоха до сблъсък между мен и политическа сила. Аз спрях да говоря, защото трябваше да дадем пълна възможност изборите да бъдат равнопоставени. Ако няма редовен кабинет, ще продължим да работим по ремонтите. Ще направим така, че да построим магистралите на старите цени, за да не губи пари държавата", подчерта Шишков.

Той коментира и думите на Бойко Борисов, който го нарече "убиец" в национален ефир по време на предизборната кампания. Причината - Шишков беше главен архитект на район "Триадица", когато там токов удар уби дете на тротоар.

"Имам три месеца да реша дали да заведа дело. Ще призова Борисов да направи вътрешна проверка дали е подведен във внушенията, които са му направили за мен. Ако направи анализ, ще приеме, че е подведен. А аз съм склонен да приема извинение за думите му, че съм "убиец". На мястото на токовия удар имаше преместени от Столичната община кабел и светофар, незаконно строителство и ремонт на инфраструктурата, а шахтите не отговаряха на нормите", коментира регионалният министър.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.