За това предупреди управляващият директор на Фонда Кристалина Георгиева

Продължаващото забавяне в почти всички развити икономики по света се очаква да доведе до отслабване на глобалния растеж до нива под три процентни пункта тази година. За това предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева.

„Глобалният растеж през 2022 г. спадна почти наполовина - от 6,1% до 3,4%. Това забавяне продължава и тази година, въпреки изненадващо устойчивите пазари на труда и силното потребителско търсене. Въпреки подема на Китай обаче, очакваме световната икономика да нарасне с по-малко от 3% през тази година. Идната седмица ще представим световна си икономическа перспектива, според която растежът остава исторически слаб и сега, и в средносрочен план”, каза Георгиева.

Финансовото министерство очаква забавяне на ръста на цените

Въпреки че се очаква значително увеличение на икономическото производство на нововъзникващите пазари в Азия, добрите новини ще бъдат компенсирани от забавянето, което се очаква за 90% от развитите икономики по света.

Георгиева добави, че световният растеж вероятно ще остане на нива около 3% през следващите пет години, което е най-ниската средносрочна прогноза от 90-те години на миналия век и далеч под средната прогноза за растеж от 3,8% през последните две десетилетия. Очаква се страните с ниски доходи да претърпят двоен шок от високите разходи за заеми и спада в търсенето на техния износ, което може да доведе до увеличаване на бедността и глада, отбеляза още управляващият директор на МВФ.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.