На следващи избори ще нарасне подкрепата за "Възраждане" и ИТН, смята той

Ако се стигне до предсрочни избори през лятото, има риск да се повторят през есента. Волатилност ще виждаме на всеки следващи избори, така че може би ще нарасне подкрепата за антисистемните партии - "Възраждане" и ИТН. ПП да се прегърнат с Борисов ще означава да загубят голяма част от своите избиратели. Това каза политологът доц. Милен Любенов за "Денят на живо".

Доц. Любенов: Над 60% от българските граждани гласуваха с машина

По думите му ротационно председателство се прави при големи коалиции. "Не очаквах да не се стигне до избор на председател на НС. ГЕРБ трябваше да са провели разговори с другите партии за подкрепа на техния кандидат. Не видяхме индикации за сформиране на парламентарно мнозинство. Срещата на ПП и ГЕРБ може би е опит за постигане на начална договореност за приоритетите на работа на парламента. Не изключвам партиите да демонстрират несъгласие с бързането на президента. Председател на парламента може да бъде избран и без подкрепата на ПП и ДБ", подчерта той. 

Според него трябва да се положат усилия, за да се сформира кабинет, защото е важно парламентът да работи. "Той не може за един месец да свърши цялата законодателна дейност, която се очаква от него. Да се протака до есента ми се струва малко вероятно. Служебният кабинет да стане редовен е абсурдна идея, министрите са хора със свободна воля. Всеки един трябва да даде съгласието си, но идеята е напълно неосъществима. Това предложение е бягство от отговорност за Борисов", коментира политологът. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.