Хиляди миряни преминават под плащаницата

Православните християни отбелязват Разпети петък. Това е най-тъжният ден от годината в църковния календар, тъй като Божият син Иисус Христос е разпънат на кръста.

Сутринта в храмовете в цялата страна се отслужват така наречените Царски часове, по време на които се изнася Плащаницата. Тя символизира плата, с който е обвит Христос, когато е положен в гроба след кръстната смърт. Символичният гроб се украсява с цветя, а вярващите минават под него в знак на смирение.

Вечерта се отслужва специалното за този ден богослужение – Опело Христово. Вярващите обикалят храмовете в литийни шествия. Поклонението пред плащаницата продължава две денонощия. В събота късно вечерта тя се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на Кръста. Днес постът е най-строг. Не трябва нито да се яде, нито дори да се пие вода.

В храма "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас също се отслужва служба по случай Разпети петък. Според епископ Йеротей това е тежък и скръбен за христианството ден. "В този ден Бог пострада по плът за човешките грехове. Човешката и божествената справедливост изискваше Бог да живее с хората. Той беше разпънат от хора, които не са съпричастни с неговото дело. Плащът на Иисус ще бъде поставен на поклонение. Христианството го има, за да умре злото и да възкръснем за доброто", смята той. 

В Троянския манастир се намира единственият у нас параклис, посветен на днешния най-тъжен ден за православните християни. В светата обител се прави църковна служба, след която по традиция се изнася Плащеницата. „Минаването под масата всъщност е поклонение пред смъртта на Иисус Христос и пред неговото символично тяло”, обясни Архимандрит Стефан.

 

 

В софийския храм "Света Неделя" днешният ден също преминава със смирение. Вярващите отиват в църквата сякаш на погребение – носят цветя и се покланят пред подвига на Божия син.

Белоградчишкият епископ Поликарп призова за смирение от храма „Света Неделя”.

Храм-паметникът „Св. Александър Невски” също очаква миряни да се поклонят пред Плащеницата. Около 18-19 часа в храмовете в страната ще се извърши Опело Христово, което завършва с литийно шествие.

 

Повече гледайте във видеата.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.