За църквата това е празникът на празниците

Православният свят празнува Великден. За църквата това е празникът на празниците. Хиляди вярващи изпълниха храмовете в цялата страна, за да чуят вестта за Христовото Възкресение. След 2 години прекъсване, българска делегация донесе Благодатния огън от Йерусалим.

В София лично патриарх Неофит възвести възкресението и отправи послание към вярващите.

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

На площада пред храм-паметника „Св. Александър Невски” вчера човек трудно можеше да си намери място. Хиляди вярващи се събраха, за да чуят за Христовото Възкресение и евангелския текст, който разказва за намирането на празния гроб на Иисус Христос.

В патриаршеското и синодално слово негово светейшество Неофит призова за обединение и посочи, че светът днес е изправен пред множество кризи, но отговорът на тях е силната и непоколебима вяра. Думите бяха прочетени от главния секретар на Светия Синод.

„Христовото Възкресение е фундаментът на нашата спасителна вяра. Върху него се основава нашата светла и от нищо непомрачима надежда. А нашата вяра и надежда намират осъществяването си и се проявяват по най-добрия начин в любовта, на която пръв Христос ни научи”, прочете архимандрит Герасим, главен секретар на Светия Синод на БПЦ.

Празничната служба с присъствието си уважи президента Румен Радев, неговата съпруга – Десислава Радева, както и премиерът Гълъб Донев.

Митрополит Григорий с поздрав на 5 езика от крепостта Царевец

За поредна година едно от най-красивите посрещания на Великден беше на открито, на крепостта Царевец, във Велико Търново. На службата пред патриаршията на върха бяха стотици жители и гости на Старата столица, а атмосферата беше като от Второто българско царство.

С поздрав на пет езика великотърновския митрополит Григорий провъзгласи Христовото Възкресение на крепостта Царевец. Стотиците българи и чужденци получиха Благодатния огън.

След обявяване на Христовото Възкресение, на върха на Царевец, стотиците жители и гости на Велико Търново преминаха във факелно шествие към централната част на града.

А в края на шествието всеки един, качил се до върха на Средновековната крепост в полунощ, получи и подарък – боядисано яйце и козунак.

Богослужението продължи и след първия час на Великден в Катедралния храм на Велико Търново.

Стотици посрещнаха Възкресение Христово в Бачковския манастир

Стотици вярващи посрещнаха благата вест за Възкресението на Исус Христос и в двора на Бачковския манастир. Литургията водеше игуменът епископ Сионий. А днес от рано сутринта миряните се стичат в манастира, за да се помолят пред чудотворната икона на Богородица.

А тази сутрин, часове след пасхалното богослужение, в храмовете в цялата страна отново има литургии - за второ Възкресение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.