Таван на надценката може да доведе до дефицит на стоките, смята икономистът

Надявам се, че в близките 3 до 6 месеца ще имаме едноцифрена инфлация - между 7 и 9%. Това заяви икономистът Агоп Каспарян за "Твоят ден".

По думите му е реалистична прогнозата на МВФ за 8,2% инфлация на годишна база. "Цената ще падне през лятото заради естествения добив на основните продукти. Енергоносителите също ще имат спад на цените. Таван на надценката е безумие, всякакво вмешателство в цените от страна на държавата, това е популизъм. Кой я определи и контролира, КЗП изнемогва от проверки. Има и търговска тайна между производител, доставчик и търговец. Ограничената продукция на производителите ще се насочи в чужбина, защото тук ще му носи по-малка печалба. Тоест може да се стигне до дефицит на стоките", смята той. И допълни, че ДДС за заведенията трябва да се върне на 20%.

Икономист: Плащаме 10 пъти по-висока лихва по държавния дълг в сравнение с преди три години

Според него новият бюджет ще е много постна пица, ако не се влезе в спирала на популистки харчове. "Вижда се тенденция от септември, когато достигнахме пика на инфлацията, има плавно понижаване, но все още в двуцифрени резултати. Цените се повишават идея по-малко - 0,5% на месечна база. В малката потребителска кошница - плодове, зеленчуци, месо, варива и олио, все още са с тенденция да се увеличават. Бизнесът обаче успя да се адаптира към новите цени на енергоносителите. Петролът, газът и тока са на много по-ниски нива дори преди войната в Украйна", подчерта Каспарян. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.