Не беше даден очаквания ясен отговор възможно ли е правителство между първите две формации

За първи път лидерите на първия и втория в парламента седнаха на преговори очи в очи! ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обсъдиха варианти за управление и законодателната програма на Народното събрание.

Сред споменатите варианти за кабинет са проект в рамките на втория мандат, подкрепен от ГЕРБ, както и предложение за правителство на малцинството от партията на Бойко Борисов.

Междувременно и двете формации поставиха като свой приоритет бързото приемане на бюджет за тази година.

Лидерската среща не даде очаквания ясен отговор възможно ли е правителство между първите две формации. За сметка на това обаче се разбраха- освен преговори по законодателната програма, ще започнат и преговори по управленската. ПП-ДБ първо ще направят допитване до органите на коалицията, а ГЕРБ вече са готови с работна група с минимум 15 експерти. Целта е преди връчването на първия мандат да са наясно може ли да управляват заедно, в противен случай те заявиха, че ще предложат кабинет на малцинството.

Срещата на лидерите започна със спокоен тон и твърдение за прошка.

Борисов: Трябва да намерим начин за правителство с първия или втория мандат. Петков: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ

„С г-н Петков сме си простили, така че нищо в нашите отношение не затруднява каквото и да е да свършим”, заяви Борисов.

Последва ново потвърждение. Разбирателство по общи политики има. Остава обаче основният въпрос– може ли да има съвместно редовно правителство.

„В сегашната ситуация трябва да намерим и начин да съставим правителство дали с първия, дали с втория мандат. Иначе работим на по 2 месеца тактове, докато на хората им омръзне да се занимават с нас”, заяви Бойко Борисов.

„Ние имаме ясен мандат от нашите формации и избирателите, че ние първи мандат не можем да подкрепим”, каза Кирил Петков.

Въпреки отказа за подкрепа ГЕРБ-СДС остават на категоричната позиция, че най-добрият вариант е мандат между първите две. Затова избраха нестандартен подход и разговорите преминаха към опциите за втория мандат.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

„Както г-н Петков каза – празен чек или „котка в чувал”, хубаво е да ни представите един състав на кабинет, за да може ние като си отидем в изпълнителната комисия, ръководните органи, да видим какво предлагате – премиер, министри, на базата, на което да мислим, ако отиваме на такъв вариант, аджеба, какво предлагате”, каза Борисов.

„Специално за първия мандат това, което вие казахте - че очаквате ние да предложим преди втори състав на кабинет, това не е традиционна практика и трябва да се консултираме дали е възможен при условие, че ще ви помогне”, заяви Асен Василев.  

„Благодаря за помощта, това щеше да помогне за нашата по-ясна позиция за първи или втори мандат”, отговори му Борисов.  

От „Продължаваме промяната” надградиха с предложение за разработване на обща управленска програма.

„Детайлна програма да се разглежда и ако има съгласие, да започнем да мислим с какъв състав бихме я реализирали”, поиска Асен Василев.

„Нестандартна е ситуацията, затова са нестандартни и предложенията и решенията. Пак има време да си се караме, да се обиждаме. Бая камъни разхвърлихме, сега ако може да посъберем част от тях. Пак ще ни трябват, но да използваме момента да свършим и нещо добро”, призова Борисов.
След разговорите и изразената близост по политики, лидерът на ГЕРБ събра партията в централата и обобщи резултата. Като срещата беше излъчена онлайн.

„Оставам с впечатлението, че сме една и съща партия дори. Има разбирателство за управленска програма, няма за правителство”, каза Борисов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.