Първа лидерска среща между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Опит за решаване на политическата криза у нас. На масата на преговорите в Народното събрание седнаха лидерите на ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната - Демократична България”. Срещата беше инициирана от Бойко Борисов, който настоява, че редовно правителство с първия или втория мандат трябва да има.

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА ВИЖТЕ ТУК

Снимка: БГНЕС

На масата за разговори от страна на ГЕРБ-СДС седнаха Бойко Борисов, Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Даниел Митов и Румен Христов. Представителите на ПП-ДБ на срещата са Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев. 

„От резултатите от изборите това са партиите, които са се представили най-добре на последните два вота. Считаме, че в сегашната ситуация би трябвало да намерим начин да съставим правителство дали в първия, или във втория мандат. Отиването на нови избори ще даде същия или подобен резултат”, смята Борисов.

Лидерът на ГЕРБ смята, че двете партии трябва да използват времето в парламента за приемането на бюджет с 3% дефицит. „Да го направим заедно и отговорно”, призова той.

Снимка: БГНЕС

„Винаги сме готови да говорим за политики, но правителство с първия мандат няма да подкрепим”, заяви съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Кирил Петков.

Той подчерта, че приоритетите за коалицията ПП-ДБ са постигането на 3% бюджетен дефицит, запазването на размера на данъците, избягването на съкращения в социалната програма.

„Има и други секторни политики, за които сме отворени да говорим – енергетика, правосъдна реформа”, каза още Петков.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС подчерта, че разговорите с експерти от Министерството на финансите за бюджета трябва да започнат буквално от утре. Депутатът се обърна към колегите си от ПП-ДБ с думите: „Водим разговор за политики и имаме консенсус по част от тях. Но искам да припомня, че те може да се развиват, само ако има правителство. Защото, ако НС се разпусне след два месеца, дори да работим денонощно, аз съм песимист, че ще успеем да приемем повече от половината политики”.


Борисов призова ПП-ДБ да им представи състав на кабинет. „За да видим какво предлагате и да мислим, ако отидем до такъв вариант. Мисля, че ме разбирате. С г-н Петков сме си простили и нищо в нашите отношения не затруднява вършенето на работа. Фактът, че сме тук, е показателен”, добави той.

От своя страна Петков уточни: „Ние осъзнаваме, че вие сте първата политическа сила в този момент и сме в рамките на вашия мандат. Уважаваме вашето първо право да направите своя избор. Имате избора да говорите и с другите политически сили”.

След тази реплика Борисов прекъсна съпредседателя на ПП-ДБ, като припомни решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ: „До изчерпване на всички разговори, свързани с вас, няма да водим подобни”, подчерта той.

„Вие казахте, че очаквате едва ли не ние да предложим, преди втория мандат, състав на кабинет. Това не е традиционна практика и трябва да се консултираме с нашите партийни органи”, посочи съпредседателят на ПП Асен Василев.

Василев допълни, че ако от ПП-ДБ трябва да предложат състав на кабинет, който да ориентира ГЕРБ за първия мандат, е необходимо да се уточни и неговата програма. „И да предложим разговори по тази правителствена програма”, каза още той.

Разговорите за правителство между първите и вторите се очаква да продължат, по думите им, в нестандартна ситуация с нестандартни решения.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.