"Самото сядане с ГЕРБ на една маса за преговори ни носи негативи", посочи депутата от ПП

Няма да се поддадем на натиск и ултиматуми. За ПП-ДБ е много важно пред бъдещото правителство да бъдат поставени ясни цели и отговорности, които ще са в интерес на държавата. Едва тогава може да се говори за състав на кабинет. Управленската програма на коалицията ще бъде обсъдена с всички парламентарно представени партии, за да се търси широка подкрепа. Това заяви в студиото на „Здравей, България” Андрей Гюров от „Продължаваме промяната” в отговор на въпрос ще успее ли и дали коалицията му ще изпълни искането на ГЕРБ-СДС да представи списък с имена на кандидати за министри и премиер, които биха предложили.

"Намираме се в първия мандат. Отговорността е изцяло на мандатоносителя, да предприеме стъпките, които смята за правилни. При ситуация, в която партията победител не може да даде работещо решение – е ние да предложим такова", допълни Гюров.  

ЛИДЕРСКАТА СРЕЩА: ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ обмислят обща управленска програма (ОБЗОР)

Той увери, че коалицията му подхожда абсолютно отговорно в процеса на преговори за сформиране на кабинет. "Всички виждаме, че България има нужда от редовно правителство. Това, което зависи от ПП-ДБ - ще го направим. Процесът на формиране на кабинет при нас не е процес на написване на едни имена на един лист. Ние следваме процеси и ще включим в разговорите всички останали парламентарни партии, започвайки от най-голямата.  Всички казват, че работещият вариант ще е с втория мандат. Ще очакваме подкрепа за кабинет с втория мандат", посочи той. 

И беше категоричен, че коалицията му няма да следва линията на ГЕРБ по въпроса със списъка с имената на министри и премиер. "Имаме собствен подход към решаване на проблема с редовното правителство и по никакъв начин няма да играем с играта на ГЕРБ със сваляне на картите и ходове, които се опитват да притиснат втората парламентарна сила  да направи някакви ходове, които не отговарят на нашите принципи и обещанията към избирателите ни". 

Борисов: Трябва да намерим начин за правителство с първия или втория мандат. Петков: Няма да подкрепим кабинет на ГЕРБ

Гюров отново повтори позицията на ПП-ДБ, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ и няма да участват в техен кабинет. 

"Самото сядане с ГЕРБ на една маса за преговори - в момент, вкойто не са дали сигнали и индикации, че са готови да променят начина, по който виждат усвояването на властта - носи негативи за нас. Много български граждани са искрено притеснени от връщането на ГЕРБ и СДС във властта. Затова търсим вариант, за да дадем един по-малко лош резултат на избирателите", посочи той.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.