„Често моралът не е водещ в политиката, особено във външната политика”, каза анализаторът

„В Судан, както и в други държави в Африка, войните са почти постоянни, те не свършват. Само от време на време се засилват и тогава привличат вниманието на света”. Това заяви международният анализатор Светослав Терзиев в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Той обясни, че международната общност малко се занимава с проблемите в Африка и затова не ги забелязва. „Това е държава с изключителна бедност. От нея преди години се отцепи територия – Южен Судан, защото бедността тласка хората към вражди помежду им. Малкото налични ресурси, с които могат да разполагат, водят до насилствени действия. Затова няма чудно, че дори бивши съюзници влизат в такава битка. В бъдеще може да има примирие под международен натиск, но това няма да е решение на темата. Обръщаме внимание, защото виждаме сблъсък на великите сили там”, обясни Терзиев.

По думите му руската частна армия „Вагнер” търси местата, където отслабва западното влияние. Те са като авангард на руското присъствие.

„Често моралът не е водещ в политиката, особено във външната политика”, каза анализаторът.

Според него турският президент Реджеп Ердоган се опитва да играе ролята на посредник в полза на своите вътрешнополитически и икономически цели.  

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.