Има проблеми при 10 от 14 дружества, получили европейско финансиране

За сериозни нарушения по проекти във ВиК сектора съобщи регионалният министър Иван Шишков. Те са свързани с договори, финансирани по Оперативна програма „Околна среда” за периода 2014-2020 година. Финансовите корекции ще са за близо 90 млн. лева. При 10 от 14 дружества, получили европейско финансиране, са открити проблеми. За нередностите ще бъде сезирана Европейската прокуратура.

МРРБ: Близо 8000 километра от републиканската пътна мрежа са в аварийно или предаварийно състояние

Драстични нарушения са констатирани при ВиК дружествата в Бургас, Стара Загора, Кърджали и Смолян. За най-проблемно от тях регионалният министър посочи Бургас заради пречиствателната станция в Ясна поляна.

„Това съоръжение има тежки конструктивни проблеми и буквално може да се срине. В годините назад нямам информация някой да е изпразвал съоръжението и да е правил проверка на неговото конструктивно състояние, което е изключително недопустимо”, категоричен е Шишков.

Шишков: 84 язовира са ремонтирани незаконно

Министърът обвини управителя в безстопанственост. „Окръжен съд Бургас - те не ни разрешават да впишем нов управител и на практика ни блокират работата от шест-седем месеца. Началото на летния сезон ще трябва да правим спасителни мерки за сезона”, посочи още министърът.

Сериозни нередности са открити и при други дружества, получили европейско финансиране. Министърът на околната среда и водите посочи и конкретните резултати от извършените проверки на десет проекта на ВиК оператори.

„От 21 броя договори, които са прегледани повторно от екипа, само при четири от тях няма установени допуснати пропуски”, поясни Росица Карамфилова.

Иван Шишков: Липсва асфалт на още няколко отсечки, започва разследване

Оттук нататък ще се търси индивидуален подход за всяко дружество как да бъдат компенсирани парите. „Каквото и да направим ние, ще трябва да платим по един или друг начин тези нередности с обществените поръчки”, допълни Шишков.

„Средствата няма да се възстановят от страна на Европейската комисия към България. Ангажиментите обаче, които са поети, остават. Тежестта ще бъде за бюджета на държавата”, подчерта Карамфилова.

Министрите са категорични, че проектите не трябва да спират. Но и че нарушителите трябва да понесат наказанията си. „Това, което направихме с жълтите павета – ще ги дадем на Европрокуратурата”, обяви Шишков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.