Според Гален Ганчев разследващите са избързали с първоначалните информации, че бомбата има три килограма тротилов еквивалент

Покушения като това срещу главния прокурор Иван Гешев изискват изключително прецизна подготовка. Това е мнението на дългогодишния бивш служител от сектор антитероризъм Гален Ганчев. Според него такива атаки се правят само по обичайни маршрути.

Гален Ганчев е бивш дългогодишен служител на Службата на борба с организирана престъпност. Участвал е в разследването на почти всички бомбени атентати. Тогава – като начин за разчистване на сметки и терен в подземния свят. С Мариета Николаева коментира взривното устройство срещу кортежа на главния прокурор с уговорката, че още липсва ясна информация и детайли.

От опита си казва, че атентати се правят след изключително добра подготовка, изучаване на мишената и на сигурен и редовен маршрут на жертвата. Данните от разследването са, че главният прокурор е променил плановете си последните часове.

„Ако се реализира с огнестрелно оръжие - могат да реагират, да изтеглят автомобил. Докато самото взривяване изисква сериозна подготовка. Поставяне на взрива на точно място.  Ако се цели убийство по този начин, както е направено, не мисля, че някой би предприел подобно нещо по маршрут, който е бил сменен в последния момент”, посочва Ганчев.

Според него, разследващите са избързали с първоначалните информации, че бомбата има три килограма тротилов еквивалент. „Съмнявам се, че толкова е тротиловият еквивалент - от това, което виждам. Говори се, че са предприети мерки за насочен взрив. Като практика се използват естествени прегради, за да може ударната вълна да няма разпиляване - когато се търси насочен ефект. Тук няма такива. Има дол”, твърди той.

Категоричен е, че взривът не е работа за аматьори. По принцип. В този случай, описаните пламъци говорели за подсигуряване на извършителите, тъй като е било ясно, че осколките не могат да пробият бронирания автомобил, смята Ганчев. „Освен взривната вълна, която се описва като много силна, е регистриран и пламък. Имало е и опити за палеж, в самото взривно устройство е имало и запалителна течност. Самите участници са целели да настъпи вредоносен ефект”.

На същото трасе през 1997-а година по сходен начин - с взрив до банкета, е атакуван бившият шеф на „Мултигруп” Илия Павлов. И тогава се е разминало само с щети по автомобила.

ВСИЧКО ЗА ВЗРИВНОТО УСТРОЙСТВО СРЕЩУ КОРТЕЖА НА ГЕШЕВ ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.