"Дали взривът срещу колата на главния прокурор е тероризъм можем да кажем, след като имаме повече данни", заяви шефът на Центъра за изследване на екстремизма и тероризма

За съжаление събитията от последните дни фокусираха вниманието на обществото към темата за тероризма. А Центърът за изследване на екстремизма и тероризма – като пресечна точка на мнения, експертизи и изследвания, е част от усилията, които се полагат в тази насока във Военна академия. Наш представител е в работната група, която консултира разследващите опита за атентат срещу главния прокурор. Това заяви в предаването „Денят на живо” по NOVA News полк. доц. д-р Петър Маринов от Факултета "Командно-щабен" на Военна академия "Г. С. Раковски", който е и ръководител на центъра.  

По думите му целта на центъра, в който се създават програми и тактики за противодействие на тероризма в партньорство с ДАНС, ГДБОП и израелският Институт за контратероризъм, е да бъде пресечна точка между практиката, науката и обменната дейност. „В много отношения има такава необходимост. Трябва да имаме единно разбиране и да говорим на един език. Убеден съм, че и наука, и преподаване, без практика – няма необходимото качество и няма да доведе до необходимия резултат”.

Полковник Маринов подчерта, че взаимодействието на центъра с израелските му колеги датира от преди 4-5 години. „Израел има безспорен опит в борбата с тероризма. Но не може едно към едно този опит да се пренася на наша територия, защото условията и факторите са съвсем различни”.

Той коментира и въпроса терористичен акт ли е взривяването на колата на главния прокурор и що е то тероризъм? „В правомощията на прокуратурата е да образува и да води разследване по най-тежкия член от НК. Тук няма никакво съмнение. Дали всъщност е тероризъм можем да кажем, след като имаме достатъчно данни. За да можем да наречем даден акт на насилие тероризъм – той трябва да отговаря на четири основни  черти. Около тях се обединява и международната общност. А именно, първо трябва да има политическа мотивация или някаква кауза. След това трябва да има публичност, която е свързана с основаната цел на терористичната организация, а именно въздействие на публичното съзнание и промяната му е техен интерес. Трябва да има безразборност на насилието и преднамерена жестокост. Това са четири отличителни черти, които дават основание дадено деяние да бъде квалифицирано като тероризъм”.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.