"Орязването на капиталовата програма на МК е много лош сигнал", обясни Чобанов

„В исторически план нацистка Германия окончателно подписва своята капитулация в лицето на фелдмаршал Кайтел, който до късно вечерта е на масата на преговорите и 15-ина минути след 11 вечерта подписва документа. По това време в Москва вече е 9 май. Заради часовата разлика от самото начало има разминаване на честването на победата над фашизма”. Това обясни историкът доц. Владимир Чобанов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Повод за думите му е предложението на украинския президент Володимир Зеленски, който внесе в парламента законопроект за преместването на честването на германската капитулация с един ден напред - на 8 май.

Денят на Европа има различна история, каза Чобанов и припомни желанието на Роберт Шуман през 1950 г. Европа да се поучи от собствените си големи грешки и да изгради система, която няма да допуска войни. „Европа иска да изгради формулата, която няма да допуска войни. Започва се от икономиката. ЕС се основава на споразумението за въглища и стомана. Поводът за избухването на двете световни войни са въпроси, свързани с добива на въглища и стомана, помните Елзас, Лотарингия”, припомни историкът.

Зеленски: Русия ще бъде победена, както стана и с нацистка Германия

Според него правилно е да празнуваме на 9 май Деня на Европа.

Чобанов припомни, че по време на Втората световна война Украйна имаше независими украински партизански сили, които се сражават и срещу нацистите, и срещу Червената армия. „Това подсказва донякъде какво ще се случи. Фашизъм е да няма опозиция, да няма свободни медии. В Украйна не избиват опозиционните лидери, не ги вкарват в затвора”, каза Чобанов по повод взаимните обвинения от Русия и от Украйна във фашизъм.

Относно липсата на бюджет той обясни, че капиталовите разходи на Министерството на културата не са лукс. „Орязването на капиталовата програма на МК е много лош сигнал, защото тя е изключително важна за съхраняване на нашата археологическа същност, на нашите богатства – Плиска, Преслав, нашите старини – къде е нашата идентичност”, запита той и припомни за театрите, които трябва да бъдат ремонтирани. „Ако се съкрати капиталовата програма за култура, това е голяма грешка”, обясни Чобанов.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook