Това обяви Бойко Борисов в пленарната зала

Българският еврокомисар Мария Габриел е кандидат за премиер, номиниран от ГЕРБ-СДС. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в пленарната зала в сряда. 

"Нейните ресори в ЕК са иновациите, научните изследвания, културата и младежта. Това са теми, по които всички имаме доста написано в програмите си. Ще изпълняваме конституционните срокове, тъй като като действащ еврокомисар има юридически процедури, по които трябва да мине. Затова нашите контактни групи ще се свържат с вас и тя ще осъществява срещите и ще поема своите отговорности като кандидат за премиер”, каза още Борисов пред депутатите. 

Радев връчва първия мандат на 15 май

Първи коментар на номинацията дойде от служебния премиер Гълъб Донев. 
"Mисля, че това е един добър и премислен избор. Тя дълги години е еврокомисар с отговорни ресори", подчерта служеният премиер. 

И заяви, че очаква този подход с предварителното представяне на номинациите да продължи и с министерските постове, които да са ясни до края на седмицата. "Аз съм реалист. Очакванията са особено големи. Виждате, че партиите и коалициите в НС, предприеха един по-различен подход да се търсят възможните пътища в парламента", допълни Донев. 

Избора на ГЕРБ-СДС приветства председателят на Европейската народна партия Манфред Вебер. В социалните мрежи той зави, че Габриел има опита и международния авторитет да преодолее политическия застой в София.

Борисов: Ще използваме първия мандат с наш премиер

Мария Габриел е родена на 20 май 1979 г. От 2014 г. е член на Европейския парламент, 2014 г.: Председател в ЕП — Разширяване и политика за Средиземноморието; 2014 г.: Ръководител на българската делегация в Европейската народна партия (ЕНП) и заместник-председател на групата на ЕНП.

2014 г.: Ръководител на мисията за последващи действия на ЕС във връзка с изборния процес в Демократична република Конго

2012 г.: Заместник-председател на „ЕНП — жени“

2011 г.: Ръководител на мисията на ЕС за наблюдение на изборите в Демократична република Конго

2009 - 2014 г.: Член на Европейския парламент

2008 - 2009 г.: Парламентарен секретар на членовете на ЕП от политическа партия ГЕРБ в групата на ЕНП

2004 - 2008 г.: Асистент изследовател в Института по политически науки, Бордо, Франция

Образование

2002 - 2003 г.: Магистър по „Сравнителна политика и международни отношения“, Докторска академия по политически науки, Бордо, Франция

1997 - 2001 г.: Бакалавър по българска и френска филология, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, България

Владее френски, английски и руски език.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.