"В енергетиката не може да правиш нещо без план", каза той

„Излезе информация, че Украйна се интересува да закупи нашите реактори за АЕЦ „Белене”, които се съхраняват. Украинците се интересуват, защото много малко страни в света вече изработват такива реактори”. Това заяви Валентин Николов, бивш шеф на БЕХ, в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

"Украинците имат много заводи, които изработват оборудване на база руски технологии, имат опита с руски технологии. Това е вариант да построят липсващите им мощности, защото Запорожката АЕЦ е под руски контрол", обясни бившият директор на АЕЦ „Козлодуй”.

Той е категоричен, че в енергетиката не може да правиш нещо без план. "Само за АЕЦ “Белене” има над 10 доклада, всеки нов министър готви нов доклад. Липсва стратегия. Ако е ясно – там ще се строи или няма да се строи, е лесно”, заяви Николов. Той призова да се гради върху приетата стратегия от 2021 г., приета от МС, но не и от парламента. Тя има ОВОС, оценка на база климат и въздействие", обясни той. Николов припомни, че сегашният служебен министър беше предложил енергийна визия. "Трябва да се знае какво целим да постигнем. Всеки министър, колкото и да е компетентен, не може сам да реши какво да се прави и какво – не, в енергетиката", обясни бившият директор на АЕЦ „Козлодуй”.

"Безконтролно не бива да се строят ВЕИ-та, защото те трябва да се балансират", каза Валентин Николов.

ГЕРБ-СДС издигна Мария Габриел за премиер с първия мандат. Тя търси подкрепа от партиите на срещи (ОБЗОР)

Относно предложението еврокомисарят ни Мария Габриел да бъде премиер с мандата на ГЕРБ, той заяви, че тя ще се справи със задачата да бъде премиер в тази ситуация. „Най-важна е програмата. Партиите нямат кой знае какъв избор да определят кадровия състав, предвид това, че  70% от парите или се одобряват, или се отпускат от ЕС, 90% от законите ни са транспонирани с ЕС. Мария Габриел е най-добрият вариант, за да може да общува с Европа.”, допълни Николов.

Целия разговор гледайте във видеото. 
 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.