Каква реколта очакват производителите и кога ще се нормализират цените по пазарите?

В социалните мрежи се появиха снимки на свръхвисоки цени на черешите. Традиционно цената за килограм от най-ранните череши може да достигне 40 лева, а ако са внесени, тя дори може да бъде двойна.

Според Олег Алексиев в момента се предлагат предимно вносни череши, а само в Петричко може да има местни количества. "Сега сме съвсем в началото на сезона, череши в следващите 2 месеца ще има. От турски и гръцки череши се вадят високите цени, нашите след 20-25 май ще се върнат на познатите цени. Особено след 10 юни плодът ще струва максимум 3,50-4 лева. Имаме и евросубсидия, която покрива част от разходите", обясни той. И разкри, че няма как череша 18 мм, която е малката череша, да се сравнява с цената на череша от порядъка на 30 мм, което е екстра качество.

Ще изчезнат ли българските череши

По думите му изключение може да има само при силни дъждове или големи горещини, така черешата ще се пукне и качеството ще падне. "Кюстендилско има 18% от насажденията у нас. Надяваме се гражданите да купуват български череши, за да подпомагат земеделците. Ако искат да ядат хубава череша, да дойдат на Празника на черешата в Кюстендил, хората ще видят различните видове", посочи производителят. И допълни, че основните притеснения са за работната ръка и времето. 

Дори и на пазара в Кюстендил вече се продават череши. Но не кюстендилски.

Според търговеца Веселина Въжарова цената на черешите е 25 лева. "От София ги зареждаме, защото сега само там има такова разнообразие на череши. Цената им е 20-22 лв, което не позволява тук на нашата територия, ние сме черешов град, да се вдигат много повече цените", споделя тя.

Дори тази цена обаче не спирала купувачите. "Вчера много продавахме. Повечето купуват под кило. Да пробват, да видят дали ще им харесат", допълва Въжарова.

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.