Посегателства срещу птици и диви животни трудно се разкриват

Нов сектор към Главна дирекция „Национална полиция“ ще се бори срещу престъпленията против околната среда и дивата природа. Оказва се, че посегателствата срещу птици и всякакви диви животни трудно се разкриват, а природозащитници се надяват звеното да заработи ефективно.

От години Димитър Попов се занимава с опазването на птиците в Югозападна България. „Ежедневно се сблъскваме с проблеми - дали от умишлено посегателство спрямо птиците, или вследствие на човешката дейност - няма значение. Важното е, че птиците страдат от различни фактори, най-много е застъпен човешкия фактор”, казва той.

Приветства създаването на звено срещу престъпленията в дивата природа и смята, че случаите с отровени птици трябва да се изследват в лаборатория. „Те могат да бъдат натровени и от прекомерна употреба на пестициди в селското стопанство и изкуствени торове, които всъщност нанасят голяма вреда върху биологичното разнообразие, и за да се установи каква е точно отровата, трябва наистина специализирана лаборатория и евентуално екип, който да се намеси бързо”, смята експертът от Българско дружество за защита на птиците - Гоце Делчев.

Основните причини хората да прибягват до забранени отрови са опитите да спрат хищниците, а напоследък много често са средство и за справяне с безпризорни кучета. „Все още в много складове и селскостопански аптеки има залежи на такива отрови и точно тук е ролята на това специализирано звено, което ще се основе в близко бъдеще и трябва да започне да реагира и да се бори срещу такива посегателства, да установи къде са тези залежи и кой разполага със забранени отрови”, казва още Димитър Попов.

Престъпления срещу защитени птици много често правят и ловците. Попов разкрива и последния пример за подобен престъпен акт. „Близо до нашия град е застрелян орел рибар, опръстенен в Латвия, около столицата Рига. Това е последният случай на човек, който вдига пушката, за да стреля по вранови птици. Да, обаче в тези ята е имало гарван, който бил опръстенен от учени от Българската орнитологическа централа. Тези престъпления се откриват изключително трудно, защото самото доказване е много трудно, но все пак няма невъзможни неща и, ако се работи в тази посока, би могло да се случи”, споделя природозащитникът. За успеха на звеното, което ще бъде създадено, той има няколко съвета. „Трябва да бъдат включени специалисти, които знаят какво правят, компетентни и не само по отношение на разпознаването на птиците, но и разпознаването на различните отрови, ветеринарни лекари”, категоричен е Попов.

Целия репортаж гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.