Местни и природозащитници не одобряват идеята трасето да минава през дефилето

Недоволство на жители на Кресна и природозащитници заради строежа на магистрала „Струма”. Трима души бяха задържани – сред тях и двамата еколози Андрей Ковачев и Петко Ковачев.

Принципното решение е трасето да се раздели на две и платното за „Кулата” да мине по сегашния Е-79, а това за София да бъде качено на изток от Кресна, високо в планината. Този вариант обаче среща неодобрението на хората в района, на природозащитници и на рафтъри.

Георги Иванов, който е един от протестиращите, обясни, че недоволството е заради преминаването на магистралата през дефилето. „Този обходен път минава в непосредствена близост до къщите на Кресна”, уточни той.

Официалната церемония за първата копка премина под бурните освирквания и скандирания на протестиращите. С помощта на полицията те бяха държани далеч от мероприятието. Според протестиращите началото на строежа на пътен възел Кресна е сигурен знак, че ще бъде приет Източният вариант, при който двете платна на автомагистралата се разделят и през Кресненското дефиле Е79 се превръща в автомагистрала "Струма".

"Категорично казвам, че не предопределя трасето по никакъв начин, това, което протестиращите искат – сега и веднага регионалният министър да обещае, че ще бъдат две трасета горе. Това няма как да се случи, преди да бъде завършена процедурата", заяви регионалният министър Иван Шишков. 

По време на протеста еколозите Андрей Ковачев и Петко Ковачев опитаха да заобиколят полицейския кордон и се наложи да бъдат задържани. По-късно мъж с лопата скъса винил с рекламен надпис на строежа на пътен възел Кресна.

Министър Шишков увери, че по АМ "Струма" са предвидени зони за бизнеса на Кресна, като добави, че в града има много незаконни търговски обекти, собствениците на които подклаждат напрежение.

"Парадокс е, когато фактически част от хората ползват обекти без разрешение за строеж, да протестират срещу държавата, която строи с разрешение за строеж. Много ясно е – трасето ще бъде избрано във връзка и основно с екологичното законодателство. Тоест възможно най-щадящото природата трасе ще бъде избрано и това е основният критерий за избор на трасе", категоричен е регионлният министър. 

Пътен възел "Кресна" се очаква да бъде готов до 60 дни. А как магистрала "Струма" ще премине през Кресненското дефиле вероятно ще стане окончателно ясно в близките месеци. 

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.