„Това е почивна база на Прокуратурата, в която са почивали и членове на ВСС", каза главният прокурор пред кадровиците

Пленумът на Висшия съдебен съвет обсъжда сигнала, подаден от заместник-главния прокурор Борислав Сарафов срещу обвинител номер 1. В него се твърди, че Иван Гешев е записал незаконно разговор с член на ВСС.

Темата влезе в дневния ред на заседанието в четвъртък като извънредна точка. Самият Гешев поиска това да е първото нещо, което кадровиците да обсъдят днес. Предложението му беше прието.

Главният прокурор излиза в отпуск по лични причини

Първа думата взе Атанаска Дишева от Съдийската колегия. Тя директно попита Гешев дали наистина е записал 150 свои телефонни разговори с магистрати и политици. Отговорът бе: "Единственото, което мога да кажа, е, че не съм нарушил законите на страната".

"Прецедурните правила на ВСС изискват снемането на предварителни обяснения, които в много случаи представляват основание за образуване на съответно производство", каза Дишева.

На свой ред Гешев отвърна: "Историята помни само смелите. Дали аз съм смел, или не - ще се види. Но определено ще бъде интересно и полезно за българските граждани, за България и за съдебната власт".

Като втора точка правителството на съдебната власт ще разисква темата за почивната база на прокуратурата в курорта „Боровец”. Въпросът за вилата беше повдигнат от Сарафов, който обвини Гешев, че ползва станцията като частна собственост.

Главният прокурор не възрази да отговаря пред ВСС на въпроси за вилата. Още преди да са започнали дебатите, той каза: „Не живея в тази къща. Това е почивна база на Прокуратурата, в която са почивали и членове на ВСС".

Ефективната борба с престъпността е отговорност и на изпълнителната, и на законодателната власти. Аз се гордея, че прокуратурата продължава да функционира ефективно в интерес на българските граждани. Надявам се тази политическа криза да не доведе и до криза в съдебната власт. Едва ли друга институция е по-прозрачна от българската прокуратура в последните 3 години", каза още главният прокурор. И посочи, че хроничен проблем са експертизите и закриването на специализираните структури.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ „ГЕШЕВ” ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.