По думите му едва ли ще има преразглеждане на формулата за управление, договорена с Мария Габриел

„Едва ли ще има преразглеждане на формулата, която беше постигната този уикенд с Мария Габриел”. Това коментира Георги Ганев от „Продължаваме промяната – Демократична България” по повод твърденията, че ГЕРБ-СДС са поискали постове в правителство с втория мандат, въпреки първоначалната информация, че в кабинета ще участва единствено еврокомисарят. 

Кузман Илиев: Големият въпрос за проектобюджет 2023 г. е, че трябва да се реже

Относно проектобюджета, който е с дефицит от 6,4% дефицит, Ганев заяви: „Подозирам, че един нов състав на Министерски съвет, с нов министър-председател и финансов министър ще си помислят дали да изтегли така внесения проектобюджет".

По думите му, ако се приеме решение за удължаване на срока на действащия бюджет и след 10 юни, държавата ще продължи да се разплаща и да извършва трансфери. „Когато се приеме изцяло нов закон, това ще е необичаен бюджет само за половин година”, посочи Ганев.

Относно това как ще се намали бюджетният дефицит от 6, 4 до 3% без да се пипат социалните разходи и без да се увеличават данъците, Ганев заяви:  "Целият дивидент на държавните предприятия за 2022 г. може да се преведе към бюджета, а не само половината".

"Огромната част от тези пари са в БЕХ (Български енергиен холдинг). Самите тези предприятия имат печалба, която не са превели на холдинга. Ако се съберат тези от 2022 г., спокойно могат да влязат в хазната около 2 млрд. лв, ако се вземе целият дивидент, вместо половината, това са около 850 млн. лв.", каза още той. 

Повече гледайте във видеото!

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.