Промените бяха вкарани в зала, часове след като минаха на второ четене в Правна комисия

Депутатите приеха окончателно да има механизъм за контрол върху главния прокурор. Това стана по време на заседанието на парламента, на което се гледат на второ четене промените в НПК.

Депутатите по предложение на ГЕРБ приеха със 17 гласа да се освобождават председателите на върховните съдилища. Само „Възраждане се въздържаха, а БСП напуснаха залата преди изобщо да започне обсъждането на промените. Общо 209 депутати гласуваха.

НС прие на първо четене механизма за разследване на главния прокурор

Без дебати депутатите приеха на второ четене промените в НПК, с които се урежда съществуването на механизъм за разследване на главния прокурор. В гласуването обаче не участва БСП.

„През този закон правите парламентарен преврат в България. Реформа в съдебната система трябва да има, но не по този начин. Нашата парламентарна група няма да участва днес в това заседание, което представлява кулминация на задкулисието в България”, заяви Корнелия Нинова, лидер на БСП. 

„Удовлетворен съм и съм благодарен на всички народни представители, които проявиха отговорност и бяха в зала”, заяви правосъдният министър Крум Зарков, който е и вносител на текстовете. 

Часове след като гласуваха на правна комисия председателите на върховните съдилища да бъдат освобождавани също с 13 гласа, както и главният прокурор, от ГЕРБ преосмислиха позицията си.

„Председателят на ВКС и ВАС се приемат с мнозинство не по-малко от 17 гласа”, заяви Рая Назарян, депутат от ГЕРБ. 

И така, със 173 гласа „за” механизмът за разследване на главния прокурор окончателно беше приет. „Въздържал се" гласуваха от „Възраждане”.

„Те са изключение специално. Това идва да ви каже, че идеята да бъде приет и то по спешност този законопроект е против личностна на конкретния сегашен главен прокурор”, каза Петър Петров, депутат от „Възраждане”. 

„Поставянето на тримата големи под общ знаменател не отговаря на правомощията, които имат те, на възможността им за въздействие на тази част от системата, която са те”, смята депутатът от ПП и зам.-председател на НС Никола Минчев. 

Главният прокурор вече обяви, че ще атакува текстовете пред Конституционния съд.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.