Депутатите от Правната комисия одобриха на първо четене промените

Механизмът за разследване на главния прокурор влезе за обсъждане в пленарна залата. Това се случи, след като вчера депутатите от Правната комисия одобриха на първо четене промените. Със 191 гласа "За" законопроектът на Крум Зарков беше гласуван на първо четене. С промените се предвижда независим съдия да разследва шефа на държавното обвинение при евентуално извършено престъпление. 

Правна комисия прие промените в НПК и съдебната власт, внесени от МС

„Твърде много време се управлява системата с мъка без край. Чувам още заплахи и обвинения, но това е ново начало за прокуратурата. Защото, ако има един човек, за когото върховенството на закона не важи, значи не важи за никого. И аз съм благодарен, че това е един от първите закони, които се разглеждат”, заяви правосъдният министър Крум Зарков

Едно от основните предложения e съдия, който да бъде избиран за ад-хок прокурор и да има правомощия да разследва Обвинител номер едно.

Надежда Йорданова от „Продължаваме промяната-Демократична България” изрази надежда, че това е „глътка свеж въздух за прокуратурата и е част от пътя ни към Шенген”. По думите ѝ реформата е нужна, за да нямаме повече главни прокурори като Татарчев, Цацаров и Гешев.

В Правната комисия законът беше приет почти единодушно. Но в зала се чуха обвинения, че текстовете може да се окажат противоконституционни.

„Ако господин Зарков излезе прав и се окаже, че той е по-прав от цялата система той заслужава  да стане президент или най-малкото министър-председател”, коментира Радомир Чолаков от ГЕРБ - СДС.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова контрира: „Казахте, че ще приемате противоконституционен  закон, наложен от служебен министър. Това е абсурд”.

Текстовете предвиждат още тримата големи в съдебната власт да се избират и освобождават от пленума на ВСС с обикновено мнозинство от 13 гласа, а не както досега със 17 от 25.
Депутатите обсъдиха и текстовете, предложени от „Възраждане", но не ги одобриха. Сред тях беше и идеята разследването на главния прокурор да бъде извършвано от началника на Националната следствена служба.

„Ако приемем вашата логика, че може един съдия временно да става прокурор, можем ли да приемем, че може да превърнем един прокурор в съдия”, попита Костадин Костадинов.

ВСИЧКО ЗА СЛУЧАЯ „ГЕШЕВ” ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.