"Не може да се взема дълг, за да се покриват текущи социални разходи", каза тя за увеличението на пенсиите

Тристранният съвет не одобри предложението решенията за ТЕЛК да се издават електронно, да се обсъждат на случаен принцип и да се увеличат двойно комисиите.

„Голям е проблемът с оценката на степента на увреждания на хората. Целта е да се удвои броят на комисиите, които оценяват трудовата годност на хората и решенията да се вземат по документи. Това е свързано с достъпа на хората до Експертни лекарски комисии”, заяви Христина Христова, бивш социален министър в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Проблеми се очаква да има в общинските, онкологичните болници, както и лечебниците за хора с психични заболявания. „Ако друго не е предвидено, по-добре този модел, който имаме, да функционира”, препоръча бившият социален министър за системата на ТЕЛК.

Относно преизчисленията на пенсиите от 1 юли т.г. тя припомни двете предложения на БСП – първото е да се увеличи коефициентът за всяка година осигурителен стаж с 1,35 във формулата за преизчисляване на пенсиите. „Имаше увеличение от октомври м.г., но пак се получи неравнопоставеност. Второто предложение за увеличение на формулата – остава 1,35, но със съвременен осигурителен доход. Експертите изчислиха, че това ще отвори с 11 млрд. лева дефицит”, обясни Христова.

Тя е категорична, че не може да се взема дълг, за да се покриват текущи социални разходи.

Запитана при 3% дефицит в бюджета ще се замразят ли доходите, включително и повишението на МРЗ, тя каза, че повишението на доходите е заложено в бюджетите, макар и с намаляващ процент.

Записите, които изтекоха, са омерзителни и показват желание да се упражнява власт. Ако властта е според законите, е друго, стана ясно от думите на Христова по повод последния запис, изтекъл в публичното пространство.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook