Това показват данни от доклад на институцията

Перспективите за финансовата стабилност на еврозоната остават крехки в контекста на скорошната стресова ситуация в банковите сектори на САЩ и Швейцария. Това показва преглед на финансовата стабилност във валутната зона от май 2023 г., публикуван на официалната страница на Европейската централна банка.

Зам.-шеф на БНБ: Приемането на еврото дава силен тласък на ръста на заплатите

Докато икономическите условия леко са се подобрили, несигурните перспективи за растеж, съчетани с постоянен инфлационен натиск и затягащи се условия на финансиране, продължават да тежат върху фирмите, домакинствата и правителствата, пише още в заключенията от прегледа. Неочаквано влошаване на икономическите условия или финансово затягане може да доведе до необичайни корекции на цените на финансовите пазари и/или на пазара на недвижими имоти, предупреждават експертите на ЕЦБ.

„Стабилността на цените е от решаващо значение за трайната финансова стабилност. Тъй като затягаме паричната политика, за да намалим високата инфлация, това може да разкрие уязвимости във финансовата система. Изключително важно е да следим за такива и да прилагаме изцяло банковия съюз, за да ги държим под контрол", предупреди вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос. Според него спадът на инфлацията в еврозоната, регистриран от някои национални статистически служби през последните два дни, е по-голям от прогнозите и сочи към продължаващо забавяне на растежа на цените.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.