Страната иска да получи ясно решение за бъдещето си в НАТО, обяви Зеленски

Украйна иска да получи ясно решение за бъдещето си в НАТО на срещата на върха на блока във Вилнюс през юли. Това беше посланието на украинския президент Володимир Зеленски в Молдова, където се събраха над 40 държавни и правителствени ръководители от Европа.

Участниците в срещата на върха на Европейската политическа общност засвидетелстваха подкрепа за Украйна, но има различия в начините, по които това да се случи.

НА СРЕЩА В МОЛДОВА: 47 страни обсъждат сигурността и икономиката в Европа

Френският президент Еманюел Макрон е категоричен, че Украйна трябва да получи ясни и силни гаранции за своята сигурност на срещата на върха на НАТО. Според германския канцлер Олаф Шолц тези гаранции трябва да са различни от статута на член на Алианса.

„За всички е ясно, че целта е да се подкрепи Украйна в настоящата ситуация, а не да се установи членство. В това отношение всички ние трябва да се съсредоточим върху това как, като отделни държави можем да подкрепим Украйна”, посочи канцлерът.

„Що се отнася до въпроса за гаранциите за сигурността на Украйна в следвоенна ситуация, това е нещо, което ни занимава от дълго време. И наистина става въпрос за това как можем да формулираме гаранции за сигурност, които да са възможно най-ефективни, но различни от тези, които в момента биха били свързани с членството на европейска държава в НАТО, например”, добави Шолц.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.