Това е втората среща на Европейската политическа общност, която беше създадена миналата година по идея на Еманюел Макрон

Лидерите на всички европейски страни, без Русия и Беларус, се събраха в Молдова. Това е втората среща на Европейската политическа общност, която беше създадена миналата година по идея на Еманюел Макрон.

Сред основните теми на срещата са руската инвазия в Украйна и новия пик на напрежението в Нагорни Карабах и Косово. Разговорите са много важни за домакините от Молдова, които заедно с Украйна официално поискаха членство в Европейския съюз.

На срещата лидерите са разделени на отделни кръгли маси, които обсъждат и други актуални проблеми, като доставките на петрол и газ. Лично присъства и президента на Украйна, който каза, че очаква на срещата на НАТО след месец страната да получи ясен отговор дали ще влезе в Алианса.

„Искам да подчертая - на срещата на НАТО във Вилнюс е необходима ясна покана за членство на Украйна. Както и гаранции за сигурност по пътя към влизането в НАТО. По същия начин, през есента е необходимо положително и ясно решение за членството на Украйна в Европейския съюз”, заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.