"Калин Стоянов ще седне на много горещ стол", посочи експертът по сигурността

Струва ми се, че Калин Стоянов ще седне на много горещ стол. МВР е възлов елемент от системата за гарантиране на националната сигурност. И ролята на министър в началото ще му бъде тежка. Политиците ни сега, прибързани по пътя към властта, видимо направиха много дълбоки и тежки компромиси помежду си. Това заяви в „Денят на живо” по NOVA News експертът по сигурността Тихомир Стойчев, коментирайки номинацията на  Калин Стоянов за вътрешен министър.

Той посочи, че няколко са мегаполисите в страната, които концентрират престъпност и непрекъснато генерират заплахи. „Нашата престъпност за съжаление стана елемент от международната и трансграничната престъпност – нещо, което не е отсега. Не чух обаче от нашите политици до сега няколко въпроса, свързани със сигурността. нашата национална сигурност е елемент от глобалната сигурност, но няма нито една задълбочена дискусия по нито един от отчетите, които влизат в докладите за състоянието на националната ни сигурност, които се приемат от Министерските съвети”.

Стойчев беше категоричен, че задачата на новия министър на МВР трябва да бъде „актуализирана Стратегия за националната ни сигурност”. „Той трябва да мине през национално съвещание за състоянието на кадрите, което може да свика още на следващия ден след встъпването в длъжност”.

Той коментира и борбата с организираната престъпност и има ли необходимост от още по-прецизно изчистване на системата на МВР от обвързаности с престъпните среди. „Отчетите на службите, доколкото съм запознат с тях, са твърде повърхностни. Те са чиста математика – с цифри колко престъпления са извършени, колко са разкрити, колко са предотвратени. Но как е станало това – никой не поставя тези въпроси.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.