Военен самолет се е разбил в Омдурман

Жители на суданската столица Хартум съобщиха днес за рязка ескалация на сблъсъците в няколко района на града след изтичането на споразумението за прекратяване на огъня между враждуващите военни фракции, сключено с посредничеството на Саудитска Арабия и Съединените щати, предаде Ройтерс.

Военен самолет се е разбил в Омдурман - един от трите града, които са част от големия столичен регион, казаха още очевидци.

Силни експлозии разтърсват суданската столица Хартум

До момента няма коментар от страна на суданската армия, която често използва изстребители, за да атакува позициите на паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), разпръснати из столицата, след избухването на конфликта на 15 април, предизвикал тежа хуманитарна криза.

Споразумението за прекратяване на огъня влезе в сила на 22 май и изтече вчера вечерта. То доведе до известен спад на интензивността на сраженията и намаляване на ограниченията около достъпа на хуманитарна помощ, но подобно на предишни договорки беше нарушено многократно, отбелязва Ройтерс.

Отвъд столицата, смъртоносни боеве избухнаха и в отдалечения западен регион Дарфур, който е белязан от дългогодишен конфликт и огромни хуманитарни предизвикателства.

Сраженията между между суданската армия под командването на генерал Абдел Фатах Бурхан и СБП, оглавявани от Мохамед Хамдан Дагало, доведе до вътрешното разселване на около 1,2 милиона души и до бягството на 400 хиляди човека в съседни държави.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: Симеон Томов, БТА