„Големият недостатък за служебния кабинет е, че нямаше политическа подкрепа”, смята той

Ген. Атанас Атанасов и всички около него да мислят как ще убедят българските граждани, че тази коалиция на изчегъртаните с изчегъртващите, на арестуваните с арестуващите ще продължи работа. Това заяви в в „Денят на живо” по NOVA News служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. Той коментира думите на Атанасов, който заяви, че новият кабинет ще направи проверка дали е била отказана военна помощ на Украйна. Ако това се потвърди, ще се поиска импийчмънт на президента Румен Радев.

„Всеки министър носи отговорност за това, което е извършил. Няма как държавният глава да отговаря за служебния кабинет. Това, което говори г-н Атанасов, няма никакъв резон”, допълни Стоянов.

Според него протестите пред Президентството са имали само една цел – „да скрие това, което правят коалиционните партньори”. „Как тези врагове изведнъж започнаха да се обичат”, попита Стоянов.

Той коментира и направения отчет от служебното правителство.

„Обсъдихме постиженията по време на уж краткия мандат на служебния кабинет, който действително се оказа 10 месеца. Постигнахме много по отношение на модернизацията и социалните придобивки на военнослужещите. Големият недостатък за служебния кабинет е, че нямаше политическа подкрепа тогава, когато имаше парламент. Голяма част от нашата работа остана неразвита”, допълни още Димитър Стоянов. И заяви, че новият министър на отбраната ще се сблъска с доста предизвикателства.

„Изпратили сме искания за предоставяне на оферти за доставка на 3D радари, бойни машини за пехотата и други. Пожелавам успех на новото правителство”, поясни още той.   

Министърът направи коментар и относно военната помощ за Украйна. 

„Няма как да дадем 155 мм снаряди на Украйна. Винаги сме следвали общоевропейската политика за украинската държава. Просто България няма такива снаряди. Под шапката на МО няма военнопромишлен комплекс, който да започне да произвежда такива боеприпаси. Има частни оръжейни комплекси, но министерството не може да ги задължи да пращат на Украйна такива снаряди. Служебното правителство е изпълнило всички задължения. Към момента няма пряка опасност за вътрешната сигурност на България от войната в Украйна. Никога не са водени разговори за изпращане на български военнослужещи. Такова решение се взима от парламента. Приказките за изпращане на български военни в Украйна са поредните хибридки, които се използват от политическите партии за определени техни цели", смята Димитър Стоянов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.