България върви към управление на ротационен принцип

За първи път в историята България върви към управление на ротационен принцип.  Кандидатът за премиер на „Продължаваме Промяната - Демократична България” Николай Денков върна изпълнен втория проучвателен мандат. На този фон, президентът издаде указ, а парламентът се събира извънредно още утре, за да гласува предложените 20 имена.

МАНДАТЪТ - ИЗПЪЛНЕН: ПП-ДБ върнаха на Радев папката със състав на кабинет

Точно седмица, след като втората политическа сила получи мандат, той беше върнат при президента изпълнен. „Връщам проект за структура и състав на Министерския съвет”, обяви Денков.

„България има нужда от институции и политици, които реално да се водят от интересите на народа, които да работят за сигурност, справедливост и срещу корупцията”, настоя президентът.

„Всички имаме нужда от успокояване на ситуацията, за да знаят хората, че кабинетът, Народното събрание и Президентството работят заедно”, добави издигнатият от ПП-ДБ за премиер.

Въпреки че преди седмица определи мандата на ПП-ДБ като дискредитиран, днес Радев им даде дума: „По най-бързия начин ще издам указ, за да внеса вашето предложение в Народното събрание, където да бъде гласувано по съвест от народните избраници”.

ОФИЦИАЛНО: Обявиха министрите в кабинета „Денков-Габриел”

Няколко часа по-късно указът вече беше подписан. За разлика от миналата седмица, когато тонът на президента към втората политическа сила беше силно критичен, този път държавният глава реши да размени няколко думи с акад. Денков извън медиите.

„Много е важно да се направи спокоен, плавен преход във властта, за да знаят хората, че няма да има напрежение и сътресения. Лично двамата говорихме как да създадем спокойствие. С Радев се познаваме от години. Надявам се, че ще влезем в нормален работен режим”, каза Денков.

Една от първите задачи пред бъдещия кабинет ще бъдат законите по ПВУ, а за държавния бюджет са готови да предложат напълно нов. „Това е изключително важно. Този бюджет трябва да се изтегли в максимално кратки срокове и да се направи нормален, без този абсурден дефицит”, уточни номинираният за премиер.  

Президентът издаде указ, НС гласува кабинета „Денков – Габриел” утре

За службите също се обмислят промени. А чутото в записа, разпространен от Радостин Василев за смяната на шефовете им, било разбрано превратно, смята акад. Денков.

„Всъщност, службите са избрани от един единствен човек и това е президентът Радев, през служебните правителства. Аз не казвам, че това е непременно лошо. Не е вярно, че ние искаме да вземем службите от Радев, но искаме изпълнителната власт да работи заедно със службите, за да може да си свърши работата”, посочи Денков.

Той обеща още, че ще има приемственост по добре свършената работа от служебния кабинет. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.