Не прави чест освобождаването на зам.-министри, това е саботаж от служебната власт към новата, смята той

Подкрепата на Пеевски за новия кабинет е много знакова и тепърва ще разчитаме този знак. Времето ще покаже дали става дума за изпиране на имидж. Това е режисиран и подготвян процес още от момента, в който ПП и ДПС разговаряха за конституционно мнозинство, а Пеевски стоеше показно, демонстрирайки, че ще участва активно. Няма нищо случайно. Трябва да си дава сметка обаче за възможните последици - спомняме си как народът скочи през 2013 г., когато го предложиха за шеф на ДАНС. Това, че той има санкции по "Магнитски" не означава, че не може те да бъдат отменени. Гласуването "за" кабинета от страна на Карадайъ пък означава, че ДПС ще подкрепи и конституционните промени. Той е проводник на решения, които друг взема. Това каза за "Твоят ден" бившият земеделски министър Мехмед Дикме.

Той коментира и темата с вноса на украински продукти. "Новият министър да поиска експортно субсидиране за трети страни извън ЕС. Нужно е и подпомагане на складирането на зърното, което се поема от хамбарите, със субсидии за съхранение на пшеницата, докато тръгне процесът на износ", подчерта Дикме. 

Зърнопроизводители искат забрана на внос на олио от Украйна

"България е с най-големия приходен остатък на пшеница в исторически план, а това е голям проблем за земеделците. Става дума за около 2 млн. тона остатък пшеница и 1 млн. слънчоглед. Имаме пшеница за една година без да жънем и да имаме реколта, а слънчоглед - за три години. Затова ни трябва допълнително подпомагане чрез стимулиране на износа. Недостиг на култури не е възможен", коментира той.

Mехмед Дикме: Трябва да се отпуши откупуването на българско зърно чрез интервенционна агенция

По думите му е по-добре да има редовно излъчено правителство, подлежащо на контрол. "Новият земеделски министър заварва един хаос, разградена система и огромни проблеми. Пълен безпорядък цари в министерството. След 10 дни започва жътвата на ечемик и няма къде да се прибере новата продукция. Ограниченията на вноса са само частично решение на проблема. Това са едва четири държави. Пазарите, на които България изнася зърно, са заети от украинско", заяви Дикме. 

Според него забрана на вноса на украинско нерафинирано и рафинирано олио е задължителна. "Ако не се случи, ефектът ще е същият, както когато не сме забранили вноса на слънчоглед. Същото важи и за сухото мляко", каза Дикме.

Той коментира и освобождаването от постовете на служебните заместник-министри. "Това е саботаж от служебната власт към новата. По процедура във всяко министерство документооборотът минава през заместниците. Сега вече няма такива и ще настъпи хаос. Тази седмица ще има блокаж, докато не се назначат нови", категоричен е Дикме.

Според него президентът Румен Радев създава впечатление, че иска еднолично да управлява.

"Какво показа с това, че напусна НС преди новите министри да положат клетва? След като бяха освободени служебните, те не отидоха в МС, а в Президентството. Какво правиха там? Новите министри ги чакаха на крака над един час да благоволят да им предадат властта. Това е лош знак за тяхното поведение, целенасочено е", смята Дикме.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.