Според един от тях фалити със сигурност ще има

С три месеца се удължава забраната за внос на украинско зърно на територията на България и още четири европейски страни. Това реши Европейската комисия. Междувременно български зърнопроизводители поискаха забрана и за внос на олио. Тонове слънчоглед остават непродаваеми заради ниската себестойност.

Въпреки забраната: Тирове от Украйна продължават да внасят земеделска продукция у нас

Според Илия Проданов - председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, след националната забрана за внос на продукти от Украйна се е получило раздвижване на пазара. "В момента, в който ЕК въведе забрана само за 4 продукта за един месец, това покачване на търсенето изчезна и цената тръгна надолу. В момента е около 640 лева на тон, преработвателите запълват нуждата си с нерафинирано олио", обясни той. 

Той има около 1000 тона непродаден слънчоглед, а новата жътва наближава. "Липсват всякакви оборотни средства, колегите са притиснати, ситуацията е много тежка. Със сигурност може да се очакват фалити. Очакваме да приберем реколта, която е произведена с много висока себестойност", сподели производителят. 

Репортер: Елена Танева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.