Той не очаква да има повишение на цените в преходния период към еврото

"От икономическите политики за държава в преход най-трудни са на трето място приватизация, на второ - структурна реформа на публична администрация и най-сложна е бюджетната консолидация, намаляване на бюджетния дефицит". Това помни финансистът Милен Велчев от срещата си с Лешек Балцерович, въвел плана за икономическия напредък на Полша. В предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS бившият финансов министър в кабинета „Сакскобургготски” разказа своето виждане за финансите на държавата.

За намаляването на дефицита, той каза, че „държавата не може втора година да кара на джанти. Приходната данъчна политика трябва да бъде разгледана”. 

Относно изравняването на ставката на ДДС, Велчев прогнозира, че както не спадна цената на хляба заради намаленото ДДС, така няма и да се вдигне. „Пазарът си е пазар”, обясни той.

„Минималната работна заплата трябва да расте изпреварващо”, каза Велчев по повод отхвърлянето на предложението за увеличение на минимална работна заплата по-рано днес в парламента. „Ако Асен Василев и Делян Добрев са на едно мнение, значи не са далеч от истината”, каза Велчев.

По думите му в предварителния период на преминаване към еврото няма как да се получи "закръгляне нагоре" на цените. „Според мен ще носи временен характер и в крайна сметка пазарът ще изчисти това”, обясни Велчев.

Денков: Бюджет с до 3% дефицит, влизане в Шенген и еврозоната и съдебна реформа са приоритетите ни 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook