Предложеният кабинет има експертизата и смелостта да взема важните решения, подчерта той

Днес е денят, в който можем да прекъснем дългата поредица от безплодни избори и да сложим край на политическото безвремие, Денят, в който да дадем надежда на милионите българи, които искат редовно правителство и действащ парламент, работещи в полза на народа и бизнеса. Това заяви от парламентраната трибуна номинираният за премиер академик Николай Денков при представянето на структирата и състава на кабинета си. 

СНИМКИ ОТ ИЗВЪНРЕДНОТО ЗАСЕДАНИЕ НА НС ВИЖТЕ ТУК

"Уважаеми колеги, днес е денят да изберете кабинет, който има експертизата и смелостта да взема важните решения и да носи отговорността за тях. През последните седмици ПГ на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ положиха максимални усилия, за да предотвратят реалната опасност да отидем на 6-и поредни избори за две години без изгледи за съществено различен резултат", призова академик Денков. 

"Бяха направени много компромиси и от двете страни, за да се осигури стабилност и перспектива за страната. Направихме го, защото сме убедени, че България има нужда от стабилно правителство, което да решава проблемите и да придвижи напред европейското развитие на страната. България има нужда и от стабилен парламент. Най-спешно е приемането на безкрайно закъснелия бюджет за тази година", припомни той. 

И допълни: "Без адекватен бюджет следващите месеци могат да бъдат изключително тежки. Трябва да се подготви и бюджета за следващата 2024 година. Чакат ни и промени в законите за борба с корупцията и НПК, които са необходими за изпълнение на ПВУ. Наложителни са и промени в Конституцията, които да оздравят съдебната система". 

Това правителство се ангажира със следните приоритети:

- Да внесе спешно в НС редовен бюджет с до 3% дефицит при запазване на социалните плащания и без увеличение на данъците. 

- Да изпълни задълженията си по Управленската програма и да реализираме международните приоритети за влизане в Шенген и еврозоната.

- Да работи в тясно сътрудничество със социалните партньори за балансирано развитие на икономиката и на човешкия ресурс с фокус върху образованието, науката и иновациите. 

- Да работи в тясна координация с НС, включително за конституционната реформа, за промени в структурата на ВСС и прокуратурата.

"Ако получи вашата подкрепа, кабинетът ще направи всичко необходимо за присъединяване на България към Шенген още тази година. С тази цел са свързани редица реформи в структурите на службите, антикорупционни мерки, засилване на граничния контрол заради мигрантския натиск. За да влезем в Еврозоната не по-късно от 1 януари 2025 г., ще се приемат бюджетите за 2023 и 2024 г.- с до 3% дефицит без прекомерно теглене на държавен дълг. Ще се проведе и разяснителна кампания, която да отговори на съществуващите притеснения на гражданите и да опровергае разпространяваната дезинформация във връзка с въвеждането на еврото в нашата страна", допълни Денков.

"Ще въведем реален контрол в борбата с нелоялните търговски практики като основна мярка за борба с инфлацията. Ще продължи политиката за прекратяване на монопола на външни доставчици на ток и други ресурси за България, която беше и причина за високите цени. Ще се осигури достъпност и предвидимост на цените на електроенергията и природния газ за потребителите и бизнеса. Земеделието ще е национален приоритет", увери Денков. И подчерта, че ще се засили контролът и върху използването на субсидиите. 

"Моята детска мечта бе да бъде учен и я постигнах. Аз ще си подам оставката, ако промените тръгнат в грешна посока", приключи изказването си пред депутатите номинираният за премиер.

ВСИЧКО ЗА ГЛАСУВАНЕТО НА КАБИНЕТА "ДЕНКОВ - ГАБРИЕЛ" ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.