„Важно е децата да посещават училище”, категорична е тя

„В никакъв случай не мога да кажа, че се превърнахме в заложници на ДПС. От много години сме готови за този разговор, никога не сме го изключвали, той винаги е бил в плановете на „Да, България”. Знаете, че основната философия на ДБ е насочена към съдебната реформа. Вярваме, че това е най-важната реформа, която трябва да се направи в републиката и която ще предопредели следващите десетилетия за развитието на страната. Наясно сме какво мнозинство трябва за конституционни промени и никога не е било поставяно под въпрос дали ще разговаряме с всички политически сили в Народното събрание”. Това заяви депутатът от ПП-ДБ Елисавета Белобрадова в ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Припомняме, вчера в парламента имаше напрежение между ДПС и ДБ след като бе прието включването на депутата от ДПС Делян Пеевски като член в Комисията по конституционни въпроси. Тази сутрин в ефира на предаването „Здравей, България” депутатът Ивайло Мирчев обясни, че ДБ не са „изпрали” имиджа на Делян Пеевски.

Напрежение между ДПС и ДБ заради включването на Пеевски в комисията за Конституцията

„По отношение на подхода на ДПС не може да контролираме този подход, а и не е наша работа”, каза Белобрадова. „Да говорим за имиджови щети в този исторически момент за България, не виждам смисъл. Право на всяка парламентарна група е да каже кого предлага за състава на парламентарните комисии”, обясни Белобрадова.

За своята кауза в помощ на образованието и ниските резултати на матурите тя каза, че тази осреднена оценка е социалната характеристика. „Важно е децата да посещават училище”, заяви тя.

Според нея оценката от матурите отразява образователното ниво на хиляди младежи, които през годините не са получили достатъчно подкрепа и отпаднаха от образователната система. „Осреднената оценка се получава от тези деца, които са били подкрепени, имали са възможност да ходят на частни уроци и всичките хиляди деца, които израснаха в сегрегация, в пълна бедност и които в голямата степен не могат да се справят с елементарна грамотност. Многото двойки на матурата трябва да ни говорят, че имаме дълбок социален проблем”, обясни депутатът от ПП-ДБ. Тя изреди непосещаването на училище, липса на комуникация с образователната система,

„Има огромно разделение между децата, които живеят в големите градове и децата, които ходят на училище само за да се нахранят и да са на топло през зимата. Това отразява голям социален проблем”, каза Белобрадова.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.