Междувременно производители се оплакват от много лоша реколта

Полиция ще пази черешите в Кюстендилско заради сигнали за посегателства срещу масивите. Униформените няма да позволяват череши да се берат след 20.00 ч. В района на черешовите насаждения ще бъдат изградени и контролно-пропускателни пунктове. Всичко това за да няма кражби.

Междувременно производители се оплакват от много лоша реколта. В село Пиперков чифлик черешите все още са зелени. Заради дъждовете те не зреят, а стопаните забелязват, че влагата вече ги съсипва, дори и зелени.

„При тези валежи плодовете не стават за нищо, независимо, че ги пръскаме с калций. Черешата се напуква от толкова дъжд”, обясни в ефира на „Здравей, България” проф. Димитър Домозетов.

„Започваме да берем, каквото е оцеляло. Очакваме малко по-добра цена в сравнение с миналата година за килограм – например 1.40 лв”, каза г-н Димитров, производител.

Друг проблем е липсата на берачи. Затова производителите търсят нестандартни решения – канят туристи да посетят черешовите градини и срещу такса от 10 лв. да берат, колкото желаят.

Вижте повече във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.