"Трябва да достигнем до 75% от средното ценово равнище, а сега сме на 55%", каза той

Най-видимите и явни критерии за влизане в еврозоната, са Маастрихтските. Един от тях е процентът за дефицита – до 3%, друг – за инфлацията. Не само тези критерии обаче са определящи за включването на една страна в еврозоната. Следят се и 14 показателя за макроикономически дисбаланси, макар че не са обявени като задължителни. Това заяви Гарабед Минасян от Икономическия институт на БАН в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

„Европейската централна банка (ЕЦБ) следи и структурното взаимоотношение между различни макропоказатели. Един от най-важните показатели е нивото на БВП на глава от населението в сравнение със страните от еврозоната. Нашият БВП е около 33-35% на човек”, каза Минасян.

По думите му, когато в еврозоната се включи страна, която е недоразвита, има опасност от изсмукване на местни капитали в чужбина.

Забележително е различието между инфлацията в еврозоната, смята той и допълни, че страната ни поддържа ниска ценова база спрямо останалите страни членки. "Инфлацията в Румъния бе по-ниска, отколкото тази в България. Северната ни съседка можеше да регулира процесите чрез монетарната си политика, което ние не можехме да направим заради ценовия съвет. Нашият лев е вързан за еврото и не може да играе самостоятелно. Играта на еврото е в компетенциите на ЕЦБ", обясни Гарабед Минасян.

"Очакванията, че към момента на включване на еврозоната ще има скок на инфлацията, не са оправдани. При включване в еврозоната преливането на ценовите ефекти ще е ярко изразено. Трябва да достигнем до 75% от средното ценово равнище в еврозоната, а сега сме на 55%. Единствената възможност е когато инфлацията в страната е по-висока”, допълни проф. Минасян.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.