Това е становището на Конституционния съд

Конституционният съд отмени като противоконституционно свалянето на председателя на Сметната палата Цветан Цветков. Той беше махнат през януари от предишното Народно събрание. Мотивът на ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход” беше недостатъчен контрол върху финансирането на политическите партии, предвид даренията от служители на компанията “Nexo” към „Демократична България”.

Пред NOVA Цветков обясни, че и да се върне на поста си, ще бъде за броени часове. Той приема решението на Конституционния съд като доказателство, че парламентът е извършил политическа репресия. „То не само противоречи на Конституцията, но и на императивните разпоредби на Закона за Сметната палата”, категоричен е Цветков. По думите му решението на КС е върнало справедливостта.

Партиите в парламента не коментираха казуса, с изключение на  ПП, които внесоха жалбата в Конституционния съд, веднага след решението на 48-ия парламент Цветан Цветков да бъде освободен. „Ние сме изключително удовлетворени от факта, че в България, след постановяването на това решение, беше защитен както принципът на правовата държава, така и независимостта на Сметната палата като орган, избиран от НС, но независим”, посочи зам.-председателят на парламента Никола Минчев.

Четири дни след като решението на върховните магистрати бъде публикувано в Държавен вестник, бившият председател отново ще се върне на поста си. По думите му обаче за кратко, тъй като настоящият парламент ще форсира процедурата за избор на нов. „Тази процедура вече се ускори, защото разбрах, че Бюджетната комисия е гласувала да се приемат от НС процедурни правила за избор на председател, като са дали изключително кратък срок – 7 дни. Когато се кандидатства за експертна длъжност, се дава по-голям срок. Ако утре ги гласуват тези правила, аз ще мога да работя няколко дена, което ще бъде още един показателен факт за желанието на определени политически партии срещу институциите в България”, каза още Цветков.

Цветан Цветков ще бъде гост на Лора Крумова тази неделя в предаването „На фокус”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.