Основният страх е бил от нестабилността, която може да възникне в резултат на гражданска война в Русия

В средата на юни шпионските служби на САЩ са получили информация, според която началникът на наемниците от частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е планирал въоръжени действия срещу руското министерство на отбраната, което отдавна обвинява за провала на войната в Украйна.

Американските служби спешно са информирали Белия дом и други правителствени агенции, за да не бъдат изненадани, посочиха вчера американски служители, цитирани от вестник „Вашингтон пост“. 

Путин: Специалната военна операция в Украйна е мой основен приоритет

Точното естество и времето на плановете на Пригожин не бяха ясни до последния момент преди превземането на военен щаб и потеглянето на "Вагнер" към Москва, казаха служителите. 

През последните две седмици имаше много спекулации какво може да се случи – дали руският президент Владимир Путин ще остане на власт и какво може да означава евентуална нестабилност за контрола върху руския ядрен арсенал, каза служителят. 

Основният страх е бил от нестабилността, която може да възникне в резултат на гражданска война в Русия, посочиха служителите.

„Освен в Белия дом, през последните две седмици висши служители в Пентагона, Държавния департамент и Конгреса бяха информирани за разузнавателните данни“, казаха още служителите.

След като бунтът в Русия утихна, САЩ и съюзниците им се подготвят за следващия етап от развитието на събитията.

Източник: Александър Евстатиев, БТА